torstai 26. huhtikuuta 2012

Maalissa nyyttikestein!

Kuten monet ovat jo todenneet, maalinauha vipattaa jo edessä päin. Juhlistimme työn loppusuoraa nyyttikestien elkein, jonne jokainen oli tuonut jotain. Salla oli tänään sairaana, mutta oli pistänyt pikkuveljensä tuomaan hanna-tädin kakut Raijalle, joten hänkin osallistui tavallaan nyyttäreihimme. Olemme oppineet paljon kaikenlaista, muun muassa median seurantaa ja laajojen tutkimuksien tekemistä. Kivaa kun työ on kohta valmis ja voimme viimein rentoutua kevääseen. Toivomme, että työmme pääsee läpi YKK-liitossa.

Henna, Henna- Maarit ja Salla

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Maalissa!

Tänään alkaa maalinauha häämöttää. Viimeisiä toimintaosuuksien selostuksia ja arviointeja valmistuu niin, että tietokoneiden näppäimistöistä "sauhut höyryää". Ei nyt sentään! Mutta ihana tunne on meillä kaikilla, sillä pitkäkestoinen projekti alkaa olla "kirjoina, kansina ja taideteoksina"...blogia unohtamatta! Osa tulevista maailmankansalaisista suunnittelee ja toteuttaa juuri yhteistä kuvataidenäyttelyä kirjastomme vitriiniin.

Rankka ja vaativa keskittyminen yhteen aiheeseen on vaatinut jokaiselta tutkinnon tekijältä kärsivällisyyttä, pitkäjänteistä työstämisen taitoa, laaja-alaisuutta, halua jaksaa uurastaa silloinkin, kun on tuntunut, että väsyttää tai jopa kyllästyttää. Varsinkin tietotekniikan kanssa on koettu välillä hankaliakin hetkiä, esimerkiksi kun Mirkan ja Joonatanin päiväkirjatekstit katosivat "bittiavaruuteen".

Kuitenkin vastoinkäymisistä huolimatta työn tekeminen on ollut kaikille -sekä oppilaille että ohjaajille- ainutlaatuinen kokemus. Jokainen on oppinut työn tekemisen kautta laajojen tutkimusten tekemistä, median seurantaa, pitkäjänteistä työskentelyä ja yhdessä toimimista. Projektin kuluessa on opittu myös monia uusia tutkimuksen tekemisen taitoja esimerkiksi tietotekniikkaa hyödyntäen. Yksi tärkeä asia on ollut myös se, että omaa aihetta on tarkasteltu monista eri näkökulmista. Eri oppiaineiden yhteydessä oman luokan opiskelussa on myös tutkittu ja työstetty oman maailmankansalaisen kypsyyskokeen aihetta aina silloin, kun se on ollut mahdollista.

Tänään voimme kyllä ansaitusti viettää juhlahetkeä herkuttelun parissa! Työ on tuottanut arvoisensa tuloksen!

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

MKK;n loppurysäys

Olemme nyt tehneet maailmankansalaisen kypsyyskoetta yli puoli vuotta. Aloitimme tutkimuksen tekemisen 7.9.2011. Tänään on 18.4.2012, ja monia töitä on jo valmiina. Ainakin minun ja Oonan työ on tulostettu jo kolmeen kertaan. Yksi lähetettäväksi YK-liitolle ja molemmille yhdet. Kun tätä tekstiä kirjoitan, vierelläni asetellaan ja muotoillaan tekstejä. Työt jo tehneet auttelevat toisia tai koristelevat kansiotaan. En voisi ajatella, että työtä on tehty jo seitsemän kuukautta. Tekstiä kirjoitettu, päiväkirjaa koottu, kuvia haettu ja savea muotoiltu. Blogiinkin kaikki ovat kirjoittaneet ahkerasti tekstejä. Työn tekeminen on ollut hauskaa välillä pidetyiden nyyttäreiden lomassa. Edessämme on vielä parin työn tulostus, toisten töiden arviointia ja juhlien vietto. Lopussa totean: Onneksi valitsin maailmankansalaisen kypsyyskokeen.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Loppusuoralla

Kohta olisi aika lähettää tutkinnot YK:lle ja ilmassa on selvästi hermostuneisuutta. Toivottavasti kaikkien tutkinnot hyväksytään. Tähän on käytetty niin paljon aikaa ja vaivaa. Tutkintoja viimeistellään ja kenelläkään ei ole paljoa aikaa höpöttää turhia asioita, sillä työtä on vielä tekemättä. Esimerkiksi minulla ja Hanna-Marialla on työssä vielä pari juttua tekemättä. Kohta täytyy alkaa lopetella, joten kotiin jää hieman tekemistä. Ensi viikolla vielä viimeisimmät viimeistelyt ja sitten tutkintoa aletaan jo tulostaa. Voisi siis sanoa, että olemme aika lailla loppusuoralla.

Loppusuora häämöttää

Lähes lukuvuosi on uurastettu maailmankansalaisuuden saavuttamiseksi. Hiihtoloman päätyttyä alkoi todellisuus todellakin jäsentyä itse kukasenkin mielessä: YK-liittoon olisi saatava lähtemään huhtikuun loppupuolella paketti, joka sisältää monta pitkän työjakson tuotosta. Vaikka aherrusta on jatkunut syyskuusta alkaen, pieni epätoivo kyti maaliskuussa mielen sopukoissa: "Ehdimmekö saada työmme valmiiksi?"

Tutkinnon rakenne on haastava, kun kyseessä ovat kuitenkin vasta 12-13-vuotiaat koululaiset...ja haasteita kuudesluokkalaisilla on tässä vaiheessa koulutaivalta muutoinkin, kun moni haluaa saada mahdollisimman hyvän alakoulun päättötodistuksen. Mielessä myllertää ajatuksia: Miten saamme kirjattua kaikki tietotekstit, selostettua toimintaosuudet kuvataidetöineen ja tarinoineen, johdannon, arvioinnin ja kaiken muun tarpeellisen.... HUH!

Tänään taas tuntui, että työt etenivät pitkän harppauksen ja voinemme kaikki todeta, että yhteisen projektimme loppusuora alkaa häämöttää.. Maaliviivan katkaisemme...toivottavasti parin viikon sisällä!

Nyt kaikki MKK-oppilaat: on loppukirin aika! Tsemppiä!!

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Loppusuoralla

Olemme melkein saaneet MKK:n valmiiksi. Me teemme enää viimeistelyä ja pian lähetämme työmme YK-liitolle. Meillä on vain pari kertaa jäljellä ja pitkä uurastuksemme lopulta palkitaan. Minun mielestä aiheestani ilmastonmuutoksesta on löytynyt hyvin tietoa. Esimerkiksi lehtiartikkeleja on tullut paljon. Netistäkin on löytynyt monipuolisesti sivuja, joissa on tietotekstiä ilmastonmuutoksesta.

 


 

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Arviointia ja koontia

Viimeiset hetket tehdä MKK:ta ovat käsillä. Sain tehtyä itselleni työn arvoinnin, koonnin ja kannen. Kävimme yhdessä läpi työn rakennetta. Arviontiin sain avukseni arviointilapun, joka jaettiin kaikille. Sen avulla arvioinnin teko oli helppoa. Mietimme myös hieman työn haasteita, varsinkin tietotekniikan puolelta. Vielä pitää tehdä toiminta ja liittää tekemäni "keikkajuliste" työhön sekä tehdä muutamia uutisten kommentointeja, niin on valmista!